Accesul la învățământ Accesul la învățământ

Accesul la învățământ

În Marea Britanie există atâta şcoli de stat cât şi şcoli particulare. Acestea pot fi în parteneriat public-privat sau în parteneriat cu Biserica (Catolică sau Anglicană).

                                  

La grădiniţă (Nursery) pot fi înscrişi copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 4 ani. La grupa pregătitoare (Reception) pot fi înscrişi copiii în vârstă de 4-5 ani. Începând cu vârsta de 5 ani, debutează şcoala primară propriu-zisă (Year 1 +).

 

În Marea Britanie există principiul şcolilor de cartier, potrivit căruia au prioritate la înscriere rezidenţii din cartierul respectiv.

Solicitările de înscriere se formulează cu cel putin 6 luni înainte, fie la Consiliul Local, fie direct la instituţia de învăţământ.

 

 

Liceul este obligatoriu până în clasa a unsprezecea (Year 11), când elevii trebuie să susţină un examen naţional (GCSE).

  • GAdmiterea la liceu se face pe baza rezultatelor obţinute în şcoala primară.

 

Cei care doresc să urmeze o facultate trebuie să promoveze acest examen şi să urmeze încă doi ani de liceu (Years 12 & 13).

  • GLa sfârşitul acestor doi ani, elevii susţin un examen naţional la patru materii (A Level), iar în funcţie de rezultatele obţinute se pot înscrie la o anumită universitate.

 

 

Detalii cu privire la sistemul educaţional britanic sunt disponibile pe pagina web a Guvernului Britanic, secţiunea “Educaţie”: 

 Site web  https://www.gov.uk/browse/education.